INFOGRAFIKA

Infografika je grafika, ki omogoča da podatke s pomočjo grafičnih elementov naredimo zanimive in privlačne za uporabnike. Spodaj sta opisana dva programa, ki sta lahko uporabnikom v veliko pomoč pri izdelovanju infografike.

CRELLO

Crello brezplačen grafični urejevalnik. Program je ustvavarila agencija Depositphotos. Omogoča nam ustvarjati razne plakate, letake, naslovnice, itd. Izvozi so možni v različnih formatih, kot so jpg, png, png transparent, pdf standard ter pdf print. [povzeto po 28]

 

Možni izvozi v programu Crello
Avtor: Karin Licenca Creative Commons

 

Grafični vmesnik vsebuje orodno vrstico, ki se nahaja na levi strani ter delovno površino na desni strani. Orodna vrstica nam ponuja ogromen nabor predlog, katere so razvrščene po kategorijah, kar nam lajša iskanje. Veliko predlog je povezanih tudi s spletnimi omrežji kot je Facebook, Twitter, itd. Uporabnik pa ima možnost izbrati tudi prazno predlogo. Če na začetno stran vnese želene dimenzije dobi prazno predlogo, ki jo lahko nato oblikuje po svoje. Ponujen nam je tudi širok nabor tako plačljivih kot tudi zastonjskih slik. V orodni vrstici so dodane še možnosti za izbiro ozadja, teksta, dodajanje objektov.

 

Grafični vmesnik Crello
Avtor: Karin Licenca Creative Commons

 

V levem spodnjem kotu pa nam program ponuja še seznam bližnjic na tipkovnici ter nekaj videov, v katerih so predstavljene osnovne funkcije orodja. V desnem zgornjem kotu pa najdemo naslov naše infografike ter njene dimenzije, katere lahko poljubno spreminjamo.

Velika prednost orodja Crello je tudi ta, da lahko svoje infografike shranjujemo. Orodje ima omogočeno avtomatsko shranjevanje. Eden večjih problemov pa je ta, da orodje ne podpira sodelovanja več članov.

Poleg tega pa ima orodje še nekaj drugih slabosti. Za prijavo se je potrebno registrirati z uporabniškim imenom in geslom. Za delo s tem orodjem je nujno potrebna internetna povezava, saj ga ne moremo namestiti na računalnik. Omogočena je le spletna verzija. Spletni urejevalnik ponuja kar 9 različnih jezikov, vendar med njimi slovenskega jezika ni.

 

PIKTOCHART

Piktochart je ravno tako brezplačen grafični urejevalnik, obstaja pa tudi plačljiva verzija. Omogoča izvoz v formatih PNG in PDF. Tako kot Crello tudi ta program ne podpira sodelovanja, oziroma je sodelovanje članov možno, vendar je plačljivo. [povzeto po 29, 30]

 

Možnost izbire izvoza datoteke
Avtor: Karin Licenca Creative Commons

 

Program Piktochart je namenjen statični grafiki, raznim predstavitvam, plakatom, poročilom ter letakom. Omogoča vstavljanje videa, ne podpira pa zvoka. [povzeto po 2930]

Program omogoča izbiro vnaprej pripravljene predloge kot tudi prazne predloge, katere uporabnik sam oblikuje. Sam grafični vmesnik pa je precej podoben grafičnemu vmesniku Crello. Orodna vrstica se nahaja na levi strani, na desni strani pa je delovna površina. V orodni vrstici najdemo že v naprej pripravljene slike, slike lahko poljubno tudi nalagamo, ravno tako pa najdemo tudi že pripravljena ozadja, omogočeno nam je vstavljanje teksta. Za razliko od prejšnjega programa pa lahko v programu Piktochart vstavimo tudi grafikone, videe in pa zemljevide. Nastavitve velikosti lahko nastavimo kar na sliki pod zavihkom nastavitve.

 

Grafični vmesnik Piktochart
Avtor: Karin Licenca Creative Commons

 

Piktochart ima v levem spodnjem kotu pripravljene video posnetke (“tutoriale”), ki so zelo nazorni in so lahko uporabniku v veliko pomoč. V zgornjem delu pa najdemo naslov infografike, možnost predogleda ter izvoz.

Ravno tako tudi ta program ni na voljo v slovenskem jeziku. Piktochart namreč ponuja le angleški jezik. Za uporabo programa je tudi tukaj potreben vpis z uporabniškim imenom in geslom.

 

V spodnji tabeli so zbrane razlike med orodjema:

CRELLO PIKTOCHART
Plačljivost brezplačno orodje brezplačno orodje
Možni izvozi jpg, png, png transparent, pdf standard ter pdf print pdf, png
Namen plakati, letaki, naslovnice predstavitve, plakati, poročila, letaki
Velikost izvoza, dimezije  dopušča poljubne velikost  dopušča poljubne velikosti
Spletna verzija da da
Desktop verzija ne da
Možnost predogleda ne da
Predloge da, dopušča tudi izbiro prazne predloge da, dopušča tudi izbiro prazne predloge
Tutoriali da da
Jeziki možnost izbire med več jeziki, slovenščine ni angleščina

Povezava do primera infografike: http://vecprhipert.splet.arnes.si/primer-infografike/